Tranende ogen

Tranende ogen: misschien heeft u er wel eens, of zelfs vaak, last van. Traanogen kunnen allerlei oorzaken hebben, van simpele irritaties tot echte ‘mankementen’ aan het oog. Op deze pagina bespreken wij de diverse oorzaken en leggen we u uit wat eventuele oplossingen zijn voor deze vervelende kwaal.

Onschuldige oorzaken van tranende ogen

Een tranend oog kan al snel ontstaan, daar is niet eens altijd veel voor nodig. U heeft vast al wel eens met een traanoog gestaan toen er een vliegje in uw oog kwam tijdens het fietsen. Ook make-up kan tranende ogen veroorzaken, of natuurlijk een allergie. Allergieën zoals hooikoorts zorgen niet alleen voor irritaties aan de ogen, maar u gaat er waarschijnlijk ook flink van niezen. Wanneer tranende ogen gepaard gaan met andere klachten, of wanneer uw ogen blijven tranen, is er waarschijnlijk meer aan de hand dan een simpele irritatie en kan het verstandig zijn een bezoek te brengen aan de huisarts of een oogspecialist.

Wanneer actie ondernemen?

Er zijn ook gevallen van traanogen waarbij er echt iets aan de hand is. Dat wil zeggen: een bepaald onderdeel van het oog of het ooglid functioneert niet helemaal naar behoren of is ontstoken. Voorbeelden hiervan zijn:

Ontstoken ooglidrand: deze ontsteking wordt gekenmerkt door kleine schilfertjes, die gifstoffen afscheiden en traanklachten kunnen veroorzaken. Om de klachten te doen verdwijnen bij deze ontsteking, moet men met een vochtig wattenstaafje iedere avond de oogleden goed schoonmaken.

Verstopte traanbuisjes: een verstopping van de traanbuisjes kan voor vervelende traanogen zorgen. De oogarts kan de traanbuisjes met een dunne sonde weer openmaken, waardoor het probleem verdwijnt.

Slappe onderoogleden: traanklachten kunnen ook worden veroorzaakt door slappe onderoogleden. De traanpuntjes liggen dan niet goed tegen het oog aan en daardoor ‘lekken’ de tranen over de rand in plaats van dat ze door de traanbuisjes worden afgevoerd. De oplossing hiervoor is het operatief verstevigen van de onderoogleden.

Naast deze oorzaken kunnen er nog verschillende andere manieren zijn waarop traanogen ontstaan.

Zelf tranende ogen verlichten

Heeft u last van tranende ogen? Wacht dan eerst af om te zien of uw ogen het probleem zelf tegengaan. Vaak is er sprake van een lichte irritatie en zijn de klachten al snel verdwenen. Houden de klachten aan? Dan kunt u uw ogen proberen rust te geven met diverse oogzorg producten, maar daarbij adviseren we ook om voor de zekerheid contact op te nemen met een arts.

Start typing and press Enter to search