Droge ogen

Droge ogen: hoe ontstaat deze klacht en belangrijker: wat is er eventueel aan te doen? Droge ogen kunnen diverse oorzaken hebben, variërend van een paar uurtjes te veel achter uw computerscherm doorbrengen of tegen de wind in fietsen, tot vervelende oogaandoeningen die niet zo gemakkelijk weer verdwijnen.

Wat zijn droge ogen?

Wanneer u droge ogen heeft, wordt er minder traanvocht aangemaakt of is het traanvocht van onvoldoende kwaliteit. Traanvocht heeft als doel om uw ogen te beschermen tegen vuil, en natuurlijk tegen uitdroging. Wanneer u weinig tot geen traanvocht aanmaakt of wanneer deze niet voldoende beschermd, zullen uw ogen geïrriteerd en branderig aanvoelen. U merkt dit eigenlijk gelijk, want het vervelende gevoel zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat u wisselend scherp en onscherp ziet, of dat u minder goed tegen fel licht kunt. De klachten kunnen bij iedereen nog iets variëren, maar over het algemeen heeft iedereen last van een bepaalde irritatie die de dagelijkse dingen sterk kan beïnvloeden. Bovendien zijn er omstandigheden die een droog oog nóg vervelender kunnen maken, zoals een rokerige ruimte of airconditioning.

Welke oorzaken zijn er?

Er zijn verschillende situaties die kunnen leiden tot droge ogen. Veel van deze situaties zijn onschuldig en zorgen slechts voor tijdelijke klachten. Denk bijvoorbeeld aan een flinke fietstocht met tegenwind, of een middag in een ruimte waarbij iemand de airconditioning te hard heeft aangezet. In deze gevallen zijn de klachten vaak na enkele uren wel over. Langer aanhoudende klachten heeft u bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een allergische reactie, zoals hooikoorts. U kunt dan gedurende dagen, weken of zelfs maanden last blijven houden van droge oogleden. In deze gevallen is de kans groot dat u op zoek gaat naar middelen die de klachten verlichten, zoals oogdruppels voor droge ogen, medicijnen of neussprays.
Uiteraard kan het ook zo zijn dat er ‘iets misgaat’ in uw ogen. Wanneer u te weinig knippert, wanneer een oog (deels) verlamd is of wanneer uw oog steeds te weinig traanvocht aanmaakt, kan daar een achterliggende oorzaak voor zijn.

Zelf klachten voorkomen of verminderen

Hooikoorts en bepaalde oogaandoeningen zijn niet altijd te voorkomen, maar u kunt het risico op droge ogen verkleinen door in ieder geval rekening te houden met uw omgeving. Zet de airconditioning uit, en neem pauze als u te lang achter een beeldscherm zit. Wanneer u continu last heeft van droge ogen en u daardoor ook uw contactlenzen niet prettig meer kunt dragen, is het verstandig om contact op te nemen met een oogspecialist. Deze kan onderzoeken of uw klachten voortvloeien uit een serieuzere oogaandoening.

Start typing and press Enter to search