Branderige ogen

Brandige ogen, een vervelende kwaal waar u het liefst zo snel mogelijk vanaf bent. Hoe ontstaan branderige ogen, en wat kunt u doen om de klachten tegen te gaan of te verminderen? Dat leggen we u graag uit.

Mogelijke oorzaken

De oorzaken van branderige ogen kunnen erg verschillend zijn. Veel van die oorzaken zijn onschuldig. U kent misschien wel het prikkende gevoel wanneer u shampoo in uw ogen krijgt, of het droge, jeukende gevoel als u een tijdje met droge lucht te maken heeft gehad. Eén van de meest bekende oorzaken van branderige ogen, is te lang naar een computerscherm kijken. Wanneer u zich geruime tijd op een scherm moet concentreren, knippert u minder vaak dan normaal, waardoor uw ogen min of meer uitdrogen. Ook airconditioning of een rokerige ruimte zorgen voor dit effect. Bovendien kunt u deze klachten krijgen wanneer er te weinig (dag)licht is en u flink met uw ogen moet knijpen om iets goed te kunnen zien.
Naast deze genoemde oorzaken, kan een allergie natuurlijk ook de boosdoener zijn. Hooikoorts bijvoorbeeld is een bekende veroorzaker van oogklachten. Ook kan het zijn dat uw lenzen vuil zijn, of dat u niet de goede contactlenzen draagt.

Wat kunt u zelf doen?

Om het branderige gevoel tegen te gaan, zijn er diverse oogzorg producten. U kunt hierbij denken aan zalf of druppels, die u helpen de ogen rust te geven en de klachten te verminderen. Weet u zeker dat uw branderige ogen het gevolg zijn van uw (werk)omgeving? Dan is het belangrijk dat u kijkt welke veranderingen u in uw omgeving kunt doorvoeren om een gezondere atmosfeer te creëren. Wanneer uw klachten lang aanhouden en niet lijken te verminderen met de producten die u gebruikt, is het verstandig om contact op te nemen met uw (oog)arts. Er kan dan iets anders aan de hand zijn, waardoor u steeds last heeft van branderige ogen.
alcon
cooper-vision
johnson__johnson_vision_care
bausch_and_lomb_logo_2010.svg_
cb_5

Start typing and press Enter to search