Oogaandoeningen

Ogen zijn complex. Oogziektes zijn niet altijd erfelijk, noch is te voorspellen wie een oogziekte krijgt en wie niet. Door symptomen die op elkaar lijken, kan het gebeuren dat een oogaandoening pas later wordt ontdekt. Er zijn verschillende oogziektes die veel voorkomen.

Staar

Wanneer sprake is van staar, vertroebelt de ooglens waardoor u minder scherp ziet.

Glaucoom

Glaucoom zorgt voor een beschadiging van de oogzenuw, meestal door verhoogde oogdruk. Er kunnen daardoor delen van het buitenste gezichtsveld verdwijnen.

Maculadegeneratie

Maculadegeneratie (MD) zorgt voor een donkere vlek of maas in het midden van uw gezichtsveld.

Naast deze bekende oog aandoeningen, waar vaak een operatie voor nodig is, zijn er ook veel problemen en kwalen die niet door een heftige ziekte worden veroorzaakt. U kunt in deze gevallen vaak oogzorg producten gebruiken om de klachten te verlichten, of bepaalde veranderingen aanbrengen in uw routine of (werk)omgeving.

Klachten door allergische reacties

Veel mensen krijgen last van hun ogen als ze te maken krijgen met allergische reacties, zoals hooikoorts. Dit soort allergieën kunnen voor vervelende klachten zorgen. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van droge of geïrriteerde ogen. Dit kan leiden tot onder andere hoofdpijn en vermindering van zicht. Naast hooikoorts kunt u ook overgevoelig zijn voor schimmels, huisstofmijt of huidschilfers van bepaalde dieren. Het kan zelfs voorkomen dat er sprake is van meerdere allergieën. Klachten als gevolg van allergieën kunnen niet altijd worden vermeden, het is in de meeste gevallen echter wel mogelijk om ze te verlichten door te kiezen voor specifieke oogzorg producten. Het gebruik van oogdruppels is hier een goed voorbeeld van.

Oog aandoeningen door omgeving

Klachten aan of rond uw ogen kunnen ook ontstaan als gevolg van uw (werk)omgeving. Werkt u bijvoorbeeld op kantoor met (onvoldoende of juist te veel) airconditioning, of moet u voor uw werk veel met een computer bezig zijn? Dan kunt u dat gaan voelen aan uw ogen. Neem daarom regelmatig pauze wanneer u met computers werkt. Dit zal niet alleen goed zijn voor uw ogen, maar het helpt u ook beter te concentreren op het werk dat voor u ligt. Is het niet het computerscherm waar u last van heeft, ga dan eens na bij uw collega’s of zij ook klachten hebben. Wellicht kan uw werkomgeving gezonder worden door beter en efficiënter te ventileren.

Lees verder

U vindt op onze website verschillende pagina’s met informatie over oogaandoeningen. U leest bijvoorbeeld over droge ogen, vermoeide ogen of geïrriteerde ogen. In onze artikelen leggen we uit wat de oorzaken kunnen zijn en wat u zelf kunt doen om bepaalde klachten te voorkomen of verlichten.

Start typing and press Enter to search